Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ

Αναδημοσίευση από το TVXS 
"Ο Νίκος Ευαγγελάτος σε τηλεφωνική σύνδεση με το έκτακτο δελτίο του ΑΝΤ1 για το ατύχημα του αεροπλάνου στον ποταμό Χάντσον, δίνει την επαγγελματική και εύγλωττη περιγραφή του, για τα όσα εξελισσόνταν. "Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία που παρακολουθούμε ένα θέαμα απο τη Νέα Υόρκη που είναι μοναδικό", περιγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος.
Το κανάλι του ΑΝΤ1 είχε χρονοκαθυστέρηση στην μετάδοση των πληροφοριών, αφού εξακολουθούσε να μιλάει για "στιγμές αγωνίας", ενώ τα άλλα ελληνικά κανάλια είχαν ήδη τουλάχιστον 10 λεπτά που μετέδιδαν την αίσια κατάληξη της περιπέτειας των επιβατών του αεροσκάφους."
Τα δικά μας σχόλια:
1) Η έκφραση "μοναδικό θέαμα" που χρησιμοποίησε ο κ. Ευαγγελάτος, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις από τους μεγαλοδημοσιογράφους και τα κανάλια. Μία παρ' ολίγον αεροπορική τραγωδία, μετατρέπεται σε "άρτον και θεάματα", αφού η προβολή τέτοιων "θεαμάτων" (όπως και βίαιων επεισοδίων, αν χρειαστεί και παραποιημένων...) καθηλώνει μέρος του κόσμου στους δέκτες και συμβάλλει στην γενικότερη εξάρτηση από την τηλεόραση και την κοινωνική και πολιτική αποχαύνωση.
2) Η καθυστέρηση προβολής της αίσιας κατάληξης του συμβάντος, συνηγορεί στις προηγούμενες διαπιστώσεις, αφού παραγκωνίζετα η πραγματική είδηση και η ενημέρωση και προκρίνεται ο εντυπωσιασμός, αδιαφορώντας για την παραπληροφόρηση. Άλλες φορές πάλι, η παραπληροφόρηση μπορεί να προκαλέσει εντυπωσιασμό και έτσι σκοπίμως μετατρέπεται σε κυρίαρχη στρατηγική.
ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ
ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΛΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου