Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Να επανεξετάσουμε την πολιτική μας ως προς το φυσικό αέριο

ΚΥΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερα προβληθεί ως περιβαλλοντικά φιλική λύση στη χώρα μας, η χρήση ως καυσίμου του φυσικού αερίου. Συντόμως αναφέρουμε τα εξής για να μην υπάρχει πέπλο παραπληροφόρησης και για να εντυπωθεί η πραγματική διάσταση της κατάστασης:

- Το φυσικό αέριο, επειδή λόγω έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα σε σχέση με τα στερεά και υγρά καύσιμα προφανώς κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από αυτά. Όμως, η καύση οποιουδήποτε ορυκτού καυσίμου συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και γι' αυτό η καύση φυσικού αερίου δεν αποτελεί "οικολογική" επιλογή.

- Το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περίπτωση των αερίων καυσίμων είναι οι αναπόφευκτες διαρροές από τους αγωγούς και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Οι διαρροές, που στην ουσία είναι άκαυστοι πτητικοί υδρογονάνθρακες είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία και γι' αυτό πρέπει να γίνεται προσεκτική συντήρηση των αγωγών και των δεξαμενών αποθήκευσης.

- Λόγω της υψηλής ποιότητας του αερίου ως καυσίμου, είναι προτιμητέο να το χρησιμοποιούμε απευθείας στα σπίτια μας και στη βιομηχανίας, παρά να το καίμε για να παράγουμε μία άλλη μορφή ενέργειας. Στην Ευρώπη η πρακτική είναι: 70% απευθείας χρήση, 30% καύση για ηλεκτροπαραγωγή. Σε εμάς, μαντέψτε, τα ακριβώς αντίστροφα ποσοστά.

Πάμε τώρα στα πιο χοντρά:

Λόγω γεωπολιτικών επιλογών (δε θα κριθούν στο κείμενο αυτό) ο Βλαδίμηρος μας παρέχει μπόλικο φυσικό αέριο, αλλά επειδή δεν το χαρίζει, εμείς πρέπει να το καταναλώνουμε και να του πληρώνουμε το λογαριασμό. Λόγω πλημμελούς στρατηγικής ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις, αναγκαστικά για να καταναλωθεί το αέριο, υπάρχει τάση δημιουργίας θερμοηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ρεύματος, με καύση φυσικού αερίου. Στόχευση είναι να υποκατασταθούν λιγνιτικοί σταθμοί μέσω της λειτουργίας των μονάδων αυτών, που για να προωθηθούν διαφημίζονται ως "οικολογικές".
Πέραν του ότι οι μονάδες δεν είναι οικολογικές και η καύση του φυσικού αερίου για παραγωγή ρεύματος δεν πρέπει να αποτελεί πρώτη επιλογή, η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα επισφαλές να υπάρχει εξάρτηση των μονάδων βάσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενα καύσιμα.

Εν συντομία αναφέρουμε ποια είναι η αληθινή κατάσταση και τι πρέπει να κάνουμε:

Επειδή οι μονάδες βάσης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι είτε θερμοηλεκτρικές είτε πυρηνικές και επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δε φτάνουν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό, είναι προφανές ότι:

- Δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από εισαγόμενα καύσιμα για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας
- Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια όχι στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ειδικά σε όσους βασίζονται σε εγχώριο καύσιμο, με "οικολογικά" προσχήματα, εάν αυτοί τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και δεν είναι τα καρβουνιάρικα των περασμένων δεκαετιών.
- Το αστείο είναι ότι λέμε όχι και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λοιπόν, το παραμύθι να σταματήσει!
- Να αναπτυχθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου και το ωραιότατο αέριο του Βλαδίμηρου να διαδοθεί ευρέως για οικιακή χρήση, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποδοτικό και εκτιμώντας το συνολικά, περιβαλλοντικά φιλικό

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε στην ενεργειακή πολιτική πολλάκις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου