Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ένας πρώην αγρότης και νυν αστός για το αγροτικό ζήτημα

(Από τον πολύ καλό φίλο Γ.Χ., Γεωπόνο MSc και έμπειρο κυνοβουλευτικό, ο οποίος είναι γνωστός ως Τελευταίος των Ρομαντικών , λάβαμε το παρακάτω γλαφυρό και χειμαρρώδες κείμενο. Με χαρά το δημοσιεύουμε και περιμένουμε τα σχόλιά σας)




Πολλά πράγματα είναι υπό το σκότος σήμερα. Πολλά πράγματα καθοδηγούνται για συγκεκριμένους λόγους. Το κέρδος, την αγάπη για τα λεφτά, που είναι η εξουσία του ανθρώπου πάνω στον συνάνθρωπο. Σήμερα όλα κινούνται γύρω από το κέρδος. Δεν ξέρουμε αν ο γιατρός που μας λέει ότι θα πρέπει να μας βγάλει το νεφρό το κάνει για το καλό μας πλέον, ή το κάνει για να αποπληρώσει την διαστημική δόση του Cayenne η της βίλας που έφτιαξε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Fresco στο Zeitgeist II: Addendum (http://thezeitgeistmovement.com/addendum.htm). Τελικά ποιον να πιστέψεις; Σε τι;
Οι Έλληνες αγρότες χρόνια τώρα λοιδορούνται (τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια) από τους πολιτικούς, τεχνηέντως βέβαια (πούστικα δηλαδή) γιατί στα ίσια δεν τολμούν για ψηφοθηρικούς λόγους, τους δημοσιογράφους, ως «πιασμένα» όργανα του συστήματος από την κορφή ως τα νύχια των ποδιών τους γιατί το χρήμα πολλοί εμίσησαν το βρώμικο χρήμα ουδείς, συνεπικουρούμενοι από την όμορφη σικάτη ωχαδερφική αστική τάξη. Αχ Αγάπη έρμη για την ζωή (την καριόλα ή την πουτάνα), την δημοκρατία, την συναδελφικότητα, την ομόνοια, την ομοψυχία, την αλληλεγγύη, πως κατάντησες; Τελικά υπάρχει φιλότιμο; Ή είμαστε ένα κράτος ανθρώπων που κυριαρχεί η ατομικότητα, η πάρτη μου και όλοι οι άλλοι να πάνε να ….
Υπό το πρίσμα αυτό, σε ένα θέατρο του παραλόγου, σε μια σκηνή πλήρους καθοδήγησης του φιλοθεάμονος κοινού πολλά είναι που δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει ο ένοχος κριτής κόσμος για το αγροτικό ζήτημα, όπως και για πολλά άλλα. Στο νεοφιλελεύθερο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα, τα κλισέ και μότο που κυριάρχησαν χωρίς αντίλογο περί ελεύθερης αγοράς και παγκοσμιοποίησης τα τελευταία 20 χρόνια, περνούσαν αμάσητα από το φιλοθέαμον ελληνικό κοινό χωρίς καμιά αντίσταση. Ακόμα και τώρα που αυτό το κωλοσύστημα (πραγματικά σύστημα του κώλου) καταρέει (αλήθεια καταρέει;) τα όμορφα παπαγαλάκια συνεχίζουν. Πώς να μην συνεχίζουν να στηρίζουν ένα σύστημα από το οποίο τα κονομίσανε οικτρά. Και αυτός ο μαλάκας ο Έλληνας κάθεται ακόμα και τους πιστεύει, και τους στηρίζει, αγνοώντας πολλές πτυχές πολλών ζητημάτων όπως είναι και το αγροτικό. Πέστε μου ποιος πιστεύει ότι ο αντίστοιχος Ευρωπαίος αγρότης τυγχάνει προνομίων από την κατά τα άλλα νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ένωση και των νεοφιλεφέυθερων ηγετών τους, που καθιστούν το εισόδημά τους 5πλάσιο από του Έλληνα , που ούτε στα όνειρα του δεν έχει δει ο έλληνας αγρότης. Ποιος πιστεύει ότι στην παραδοσιακά Δυτική Ευρώπη που ανήκει εις τη Δύσην, επικρατούν επίπεδα κρατισμού που εμείς τα βλέπουμε πλέον με τα ματοκυάλια; Τα ξέρετε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, του Ελληνικού Λαού, πούλησε τον Ελληνικό ΟΤΕ στην DEUTSCHΕ TELELCOM που ανήκει στο Γερμανικό Δημόσιο, δηλαδή στον Γερμανικό Λαό; Κι όμως ο ευρωπαίος αγρότης των βόρειων χωρών και της Γαλλίας τυγχάνει 5πλάσιου εισοδήματος εξαιτίας των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων αλλά και των προνομίων που ισχύουν από την ίδια την χώρα τους.
Μια ανάλυση του αγροτικού ζητήματος παρουσιάζεται από τον ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟ , καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στο 11ο κεφάλαιο (ΓΕΩΡΓΙΑ: Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ σελ 143-187) του βιβλίου του Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (εκδόσεις Λιβάνη 2005). Καλό είναι να διαβάσει κανείς την ανάλυση ενός ανθρώπου των οικονομικών επιστημών, ο οποίος διαφοροποιείται από την τάση των οικονομολόγων της σημερινής εποχής, παρουσιάζοντας την αγροτική πολιτική και αγροτική κατάσταση στη χώρα μας με στοιχεία.

PS1: Αν υπάρξει ενδιαφέρον ευχαρίστως θα αναρτήσουμε σε pdf την ανάλυσή του κου Βεργόπουλου.

PS2: Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευταί
Πριν πάτε στο γραφείο, σας κάνω εγώ σεφτέ
Διαλέγω ένα τραγούδι αντί να στέλνω γράμματα
Δε ψάχνω για μ***, δεν περιμένω θαύματα

Παράτα και γραφείο και χαρτοφυλάκιο
Ελάτε μια βόλτα μέχρι τη Βαρβάκειο
Κατέβα στο λιμάνι, μίλα στους εργάτες σου
Πάρε την ευθύνη μια φορά πάνω στις πλάτες σου

Ποια δημοκρατία, μου μιλάτε, ποια προγράμματα;
Ποια πανεπιστήμια, ποια Ευρώπη, και ποια γράμματα;
Πού είναι η παιδεία, πού είναι η υγεία σας;
Κύριε υπουργέ... τα υπουργεία σας
Ελλάδα συγγνώμη αν θες ν' αλλάξω γνώμη
πρέπει κι εσύ να μάθεις ν' αγαπάς
Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις
Και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς

PS3: Και τι δουλεία κανεις εσύ ρε Γκρούεζα;
Εεεγώ για το κόμμα κύριε Υπουργέ!!!
Ναι αλλά τι δουλειά κάνεις; Πως ζεις; Πως έκανες την περιουσία σου; Το σπίτι σου;
Εεεγώ για το κόμμα δουλεύω κύριε Υπουργέ, να από τόσο δα μικρό παιδάκι!!!

PS4: Φτάνει η τόσο μεγάλη αγάπη σας για τον τόπο. Να μας λείπει, δεν θέλουμε.


by Τελευταίος των Ρομαντικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου