Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ "ΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ" ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το περασμένο Σάββατο ζήσαμε αυτό που όλοι καιρό περιμέναμε: ΤΑ ΦΩΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΕΣΒΗΣΑΝ!
Εντάξει, προσπαθώ με νύχια και με δόντια να συγκρατήσω γέλια, θυμό και κλάματα με αυτήν την ιστορία και για να μην είμαι μηδενιστής, αναγκάζομαι να παραδεχθώ ότι η πρωτοβουλία σβησίματος των φώτων επέχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, τουλάχιστον για τα παιδιά του δημοτικού...
Αλλά, επειδή είναι δέσμευση και βαθύτερη επιθυμία στο ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της πραγματικότητας δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στην ουσιαστική διάσταση των γεγονότων, ώστε να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι με γελοία happenings μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη και να συνειδητοποιήσουμε το ουσιαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων για το περιβάλλον, το οποίο και αποτελεί αντικείμενο λαϊκής κινητοποίησης και όχι νεοφιλελεύθερων, κυριλέ και metrosexual εκδηλώσεων...
Α, και να μην ξεχάσω...Να αντικρύσουμε την πραγματική διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της ενεργειακής πολιτικής και να μην ενθουσιαζόμαστε με επιφανειακές γιορτούλες, γιατί κάπου μέσα σε όλα αυτά τα ελαφρά διατηρείται η γνωστή θωπεία του εγώ μας (φράση του φίλου Ηλία που μου αρέσει πολύ)
Κατ' αρχήν, αυτό που συνέβη ήταν ότι για μία ώρα πολλά νοικοκυριά στον πλανήτη, καθώς και δημόσιοι και επιχειρηματικοί φορείς έσβησαν τα φώτα. Η ενέργεια αυτή προφανώς συνεπάγεται μία σημαντική παγκόσμια μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ισχύος για την ώρα που τα φώτα εμειναν σβηστά, με αντίστοιχη αποφυγή έκλυσης αερίων ρύπων.
ΕΝΣΤΑΣΗ: Η ενέργεια που χρειάστηκε για την οργάνωση και προβολή της πρωτοβουλίας, καθώς και των εκδηλώσεων που τη συνόδευσαν, προφανώς υπερκέρασε κατά πολύ το άμεσο ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος...
Θα μας πει τώρα κάποιος ότι είμαστε ρηχοί. Σύμφωνοι, οπότε συνεχίζουμε, δεχόμενοι ότι η όλη ιστορία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου και τη διατύπωση ενός γενικευμένου αιτήματος για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ερωτώ τους διοργανωτές και υποστηρικτές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως το ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που είναι και οι πρώτοι περιβαλλοντιστές και οικολόγοι της σύγχρονης Ελλάδος:
Ενημέρωσε κάποιος τους πολίτες ότι η κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια είναι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς?
Μήπως κάποιος δημοσιογράφος, πολιτικός ή εκπρόσωπος οικολογικής οργάνωσης είπε ότι πίσω από τον όμορφο όρο "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" της ενεργειακής αγοράς, κρύβεται η κατάργηση της ενέργειας ως αγαθού και η μετατροπή της σε εμπόρευμα?
Ποιος πολίτης γνωρίζει ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, βασίζεται σε ιδιωτικές επενδύσεις, που στηρίζουν την κερδοφορία τους στο ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια πανάκριβα και να πουλά τη δική της ενέργεια πάμφθηνα?
Μας ενημέρωσαν ότι η ΔΕΗ που συνεχώς λοιδωρείται και κατηγορείται (ΟΚ, δίκαια σε κάποια θέματα) συντηρεί 10.000 οικογένειες λόγω της δραστηριοποίησης στον κλάδο του λιγνίτη, τον οποίο ανερμάτιστοι ψευτο-οικολόγοι θέλουν να τον καταργήσουμε και σε ένα κόσμο με αγγελάκια, λουλουδάκια και βουερά ρυάκια να ανάβουμε στο φούλ τα φώτα με τη βοήθεια ανανεώσιμης ενέργειας?
Υπήρξε κάποιος οικολόγος - δημοσιογράφος, που να μας πεί ότι η ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ (που είναι τόσο αυστηρή μαζί μας, τρομάρα της...) ανέχεται την οδήγηση της ΔΕΗ στη χρεωκοπία και έχει βάλει φρένο στις επενδύσεις της εταιρίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας?
Γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν οι πολιτικοί από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα επαγγέλλονται φθηνό ρεύμα προβαίνουν σε ακραίο λαϊκισμό? Διότι λέγοντας φθηνό ρεύμα εννοούν ίδια τιμή ρεύματος για την πολύτεκνη οικογένεια στα Λιόσια και για τη θέρμανση της πισίνας στη Βουλιαγμένη, γεγονός που επίσης συμβάλλει στη διάλυση της ΔΕΗ, που μια ωραία μέρα θα μας πουν ότι τη χαρίζουν σε ιδιώτες, αγνοώντας τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, που από το υστέρημά του είχε φτάσει να κάνει τη ΔΕΗ μία από τις δυναμικότερες εταιρίες της Ευρώπης!
Ποιος γνωρίζει ότι οι ενίοτε ίδιοι που αντιτίθενται στους λιγνίτες και τα κάρβουνα έχουν στηρίξει γελοίες πρωτοβουλίες εναντίωσης σε αιολικά πάρκα, με επιχειρηματολογία που ξεκινά από τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στη libido των τράγων?
Ποιος φορέας βγήκε να στηρίξει με σθένος το ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών είναι πολύ σπουδαιότερη από το να σβήνουμε τα φώτα και να αποθεώνουμε την ηλιακή και την αιολική ενέργεια?
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!
Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ! (Το κάνουν και οι Σκανδιναβοί, για να μην πουν κάποιοι ότι είμαστε ντεμοντέ Σοβιετίζοντες)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΙΕΣΤΕΣ!

3 σχόλια:

  1. kapetan nikola, φίλε μου,
    παρατηρώ ότι την ανάρτηση έκανες περί τις 03:43 πρωινής. Κλείσε το pc και πήγαινε για ύπνο μπας και 'κονομήσουμε λίγη ενέργεια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τώρα ένα σοβαρό σχόλιο (επιτέλους):πιστεύει κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική για "ανταγωνιστική" ενέργεια, αφήνει χώρο για ουσιαστική περιβαλλοντική παιδεία στη χώρα μας, τον οφειλέτη των οφειλετών; Ή ότι στην κοινωνία των συντεχνιών, υπάρχει χώρος για περιβαλλοντικές ανησυχίες; όχι, όχι φίλοι μου, τουλάχιστον όχι μέχρι να αρχίσει τυχαία αν ποτέ το περιβάλλον και η προστασία του να εξυπηρετεί το συμφέρον καμιάς συντεχνίας (βλέπε συντεχνία ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και επιβολή των καταλυτικών αυτοκινήτων στις ευρωπαϊκές χώρες, η μέγιστη τακτική προστατευτισμού των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, μιας και οι εκτός ΕΕ δεν πρόλαβαν άμεσα να τροποποιήσουν την παραγωγή τους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Promytheus, τώρα είδα τα σχόλεια σου, διότι έλειπα για λίγες ημέρες. Κατ΄ αρχήν, κάτι παίζεται με το ρολόι του ιστολογίου, γιατί δεν το έγραψα τα χαράματα, αλλά μέρα μεσημέρι...
    Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου.
    Νομίζω ότι χωρίς τον προσδιορισμό εννοιών και αξιών, το περιβάλλον, η ενέργεια και άλλα φυσικά αγαθά, θα "προστατεύονται" μόνο στο όνομα της εξυπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών, η αύξηση των οποίων συντηρεί τις συντεχνίες και εν γένει το κεφαλαιοκρατικό σσύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή