Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε φεστιβάλ ντοκυμαντέρ. Η όλη διοργάνωση και η προσπάθεια υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη, αλλά δεν μπορεί να διατυπωθούν θετικοί χαρακτηρισμοί και σχόλια για την τελική κατάταξη και βράβευση των διαγωνιζομένων ταινιών.

Συγκεκριμένα,

Η ταινία - ντοκυμαντέρ " Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ", κατά γενική αίσθηση κέρδισε το κοινό. Αδιάψευστο στοιχείο της αποδοχής του κοινού αποτελεί το γεγονός ότι και στις δύο προβολές της ταινίας οι αίθουσες ήταν κατάμεστες και πολλοί παρακολούθησαν τις προβολές όρθιοι ή καθισμένοι στα σκαλοπάτια.
Δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό αφού η ταινία αποτύπωνε με μοναδικό τρόπο την προσπάθεια της πρώτης ελληνικής αποστολής για την κατάκτηση του Έβερεστ, της υψηλότερης βουνοκορφής της Γης.
Δεν ήταν μία απλή περιπέτεια, ήταν η απόδοση της προσπάθειας, του αγώνα, των απλών στιγμών, της χαράς και του φόβου μίας ομάδας αποφασισμένων ανθρώπων, που χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από τους επίσημους αθλητικούς και άλλους φορείς επεχείρησαν κάτι μοναδικό. Η ίδια η κατάκτηση του Έβερστ (και οποιασδήποτε σημαντικής βουνοκορφής) δεν αποτελεί απλώς ένα καπρίτσιο μίας παρέας ριψοκίνδυνων, τρελών, ρομαντικών. Επέχει ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα, αφού απαιτεί άριστη οργάνωση, άοκνη προπόνηση και ακριβή προγραμματισμό για να οδηγήσει όχι σε κάποιο υλιστικό, ταπεινό αποτέλεσμα, αλλά στην επαφή με τα ανθρώπινα όρια, η οποία διαχρονικά έχει καίρια συμβάλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Τέλος, είναι σημαντικό η ελληνική ορειβατική κοινότητα να μην αποτελεί φτωχό συγγενή, αλλά δυναμικό κρίκο του αθλήματος,διεθνώς, αφού η ίδια μας η χώρα κατά 60% είναι ορεινή.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι μαγνήτισαν το κοινό του φεστιβάλ, που παρακολούθησε με προσήλωση την ταινία και την τίμησε με τις θετικές του ψήφους, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία κρίσης των ντοκυμαντέρ.

Όμως,

Ενώ όλα έδειχναν ότι το ντοκυμαντέρ "Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ" θα κατακτήσει την πρώτη θέση στο φεστιβάλ και πολλοί από τους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες και τους ανθρώπους του φεστιβάλ θεωρούσαν φυσιολογική και δίκαιη την εξέλιξη αυτή,

ένα άλλο ντοκυμαντέρ βρέθηκε την τελευταία στιγμή στην πρώτη θέση.

Το ντοκυμαντέρ αυτό, που τελικώς κατέκτησε την πρώτη θέση και το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό βραβείο που τη συνόδευε, είχε ως θεματική τον Εθνικό Κήπο και τους ανθρώπους που τον επισκέπτονται.

Δε θα προχωρήσουμε σε κριτική της ταινίας που πρώτευσε. Δε θα προχωρήσουμε σε θεωρίες συνομωσίας. Δε θα προχωρήσουμε σε καμία "καταγγελία".

Απλώς, θα αναφέρουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα απετέλεσε αρνητική έκπληξη για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που παρακολούθησαν το φεστιβάλ. Και φυσικά δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε τη σωρεία άδειων καθισμάτων στις αίθουσες προβολής της ταινίας που κατέκτησε το βραβείο.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ "Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ" ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗ ΔΕΧΘΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!!

Παύλο, γερά! Η δύναμή σου είναι οι άνθρωποι που πραγματικά πιστεύουν στην προσπάθειά σου. Ό,τι είναι πραγματικά ουσιαστικό θα βρει το δρόμο για την κορυφή, το ξέρεις καλά άλλωστε...

1 σχόλιο:

  1. Υπήρχαν και ντοκυμαντέρ που δεν προβλήθηκαν, όπως το "Από την Ελλάδα στην κοινωνία της αξιοκρατίας". Μάλιστα ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε από τα γυρίσματα, όταν διορίστηκε σε θέση συμβούλου Υπουργού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή