Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας της ρήσης "ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ"

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα σε διάφορες εκφάνσεις. Ας κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι στη γρήγορη καθημερινή μας ζωή και ας ανακαλύψουμε τις ψυχολογικές, πνευματικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις των επιταχυνόμενων ρυθμών της.

(Κατ' αρχήν να σημειώσουμε ότι το κείμενο αυτό είναι κατά βάση εμπειρικό, κάτι που μπορεί να θυμώσει το φίλο μας το Μωυσή, αλλά νομίζω ότι πολλά από όσα θα αναφερθούν αποτελούν γενικά παραδεκτές αλήθειες, που βασίζονται πέραν της εμπειρίας σε ένα θεωρητικό πλαίσιο)

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα επιτάχυνσης της καθημερινότητας μας, που μου έρχεται στο νου είναι η κατακόρυφη αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Η επαφή μου με το σπορ του διαδικτύου ξεκίνησε ουσιαστικά στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου. Τότε στο σπίτι υπήρχε ένα ταπεινό, αργό internet, βασισμένο στην κλασική PSTN γραμμή και η βραδυπορούσα σύνδεση δε μας προκαλούσε καμία ιδιαίτερη εντύπωση. Στο Πολυτεχνείο, υπήρχε βέβαια ένα πανίσχυρο σύστημα, το οποίο μας φαινόταν διαστημικό. Λίγα χρόνια αργότερα, στο γραφείο, τοπθετήσαμε γραμμή ISDN και πραγματικά μας φάνηκε ότι η σύνδεση στο internet πέρασε σε νέα εποχή. Σε πολύ λίγο όμως, χάθηκε η μπάλα, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ξεκίνησε η ιστορία της ευρυζωνικότητας και οι περισσότερες ιστοσελίδες άρχισαν σταδιακά να αγκομαχούν στην απλή σύνδεση. Έτσι το 2005, βάλαμε στο σπίτι για πρώτη φορά "γρήγορο internet", το οποίο φυσικά μας φάνηκε εξωπραγματικό και το οποίο είναι ακόμη πολύ εξυπηρετικό, αλλά βέβαια έχουν αρχίσει κάτι σχόλια του τύπου, "καλά γιατί δε βάζεις πιο γρήγορη ταχύτητα" και τέτοια.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το κηνύγι της ταχύτητας στο internet και η τεχνολογία των ευρυζωνικών δικτύων, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι βοήθησαν στο να γίνονται άμεσα και χωρίς κίνδυνο να μείνουν στη μέση, μία σειρά από χρήσιμες λειτουργίες στο διαδίκτυο και ώθησαν περαιτέρω τη διάχυση της πληροφορίας, αλλά:
- Τα άπειρα gigabytes μουσικής, ταινιών και βιβλίων που κατεβάσαμε με τις γρήγορες συνδέσεις, τελικώς τα αξιοποιήσαμε?
- Οι μεγάλες ταχύτητες, μήπως αύξησαν τις απαιτήσεις στις δουλειές μας και όλο και πιο πολλοί πελάτες ή αφεντικά απαντούν στην ερώτηση "πότε το θες?", λέγοντας "ΧΘΕΣ"?
- Μήπως βρήκαμε άλλο ένα ακόμη ανούσιο θέμα να συζητάμε και να ασχολούμαστε, αντί να βρούμε ουσιαστικό χρόνο για τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε?

Τελικώς, η εμπειρία από την περίπτωση της αύξησης των ταχυτήτων του διαδικτύου, αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα, το οποίο φανερώνει τα γενικότερα προβλήματα, που η ταχύτητα έχει επιφέρει στη ζωή μας.

Αντί να κηνυγάμε τη ζωή, χορεύουμε σε ένα φρενήρη ρυθμό, που αφαιρεί την ουσία από την καθημερινότητά μας. Τρέχουμε στη δουλειά, για να ικανοποιούνται τα αφεντικά, που επίσης τρέχουν και τελικώς οι εργαζόμενοι, τους οποίους πρεσάρουν γίνονται μη παραγωγικοί και στο τέλος επιβιώνουν μόνο τα πολύ μεγάλα αφεντικά. Τρέχουμε στην οικογένεια, για να προλάβουμε μία ατέρμονη σειρά υποχρεώσεων και για να καλύψουμε ανάγκες που πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν και μας άφηναν στην ησυχία μας. Τρέχουμε για να διασκεδάσουμε, να φτάσουμε στο ραντεβού μας, να προλάβουμε πριν έρθει ο πολύς ο κόσμος, να μη χάσουμε την αρχή του έργου κ.ο.κ. Τρέχουμε στις διακοπές, να πιάσουμε καλό τραπέζι στο τβερνάκι δίπλα στη θάλασσα και καλή θέση στην παραλία. Τρέχουμε στις σχέσεις μας, να προλάβουμε να δούμε τον άνθρωπό μας, ανάμεσα σε διαλείμματα δουλειάς και κάποιας άλλης υποχρέωσης, απλώς για να πούμε ότι τελειώσαμε κι από αυτή τη δουλειά...Και το τρέξιμο δεν έχει τέλος

Και τι χάνουμε?
Χάνουμε την απόλαυση κάθε στιγμής που ζούμε
Χάνουμε την ηρεμία μας
Χάνουμε την ευεξία μας
Χάνουμε την πνευματική μας διάυγεια
Χάνουμε το χρόνο και τη νηφαλιότητα να σκεφτούμε
Χάνουμε την ευκαιρία να προσέξουμε ότι κάποια / κάποιος ενδιαφέρεται για μας
Χάνουμε το ρομαντισμό μας

Άρα λοιπόν: ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ. Η κλασική αυτή ρήση τα λέει όλα. Αφ' ενός ΣΠΕΥΔΕ, δηλαδή μην είσαι μούχλας, μην είσαι τεμπέλης, να αντιδράς άμεσα και αποτελεσματικά στα ερεθίσματα, αλλά ΒΡΑΔΕΩΣ, χωρίς άγχος, χωρίς ανελέητο κυνηγητό, με ουσία, με νηφαλιότητα, με ηρεμία, απολαμβάνοντας και την πιο απλή διαδικασία.

Πιστεύω ότι πρέπει να αντιδράσουμε στην όλο και επιταχυνόμενη ζωή μας. Να σταματήσουμε να πέφτουμε θύματα των αγαθών που προσφέρει η ταχύτητα, γιατί τα αρνητικά αρχίζουν και συσσωρρεύονται επικίνδυνα. Οι ανθρώπινοι ρυθμοί ζωής, πρέπει να αποτελούν βασική μας διεκδίκηση στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου