Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΝΑΙ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΟΛΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Προς την εφημερίδα "Ευρυτανικά Νέα"

Από το ακριτικό Καστελόριζο ο πρώην πρωθυπουργός (ΓΑΠ) διαβεβαίωνε το ελληνικό λαό ότι η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, μετά από θυσίες θα μας οδηγούσε στην Ιθάκη. Μάλιστα, δήλωνε ότι η πορεία είναι γνωστή, τα νερά χαρτογραφημένα.

Τώρα πια, που ειδικοί στα οικονομικά με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές (π.χ. Κρούγκμαν, Ρουμπινί, Βαρουφάκης, Λαπαβίτσας) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της Ελλάδας, αποδεικνύεται ότι όχι απλώς τα νερά δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά μετά το μνημόνιο 2 αρχίζουν και χαλάνε ζωτικά συστήματα του πλοίου...

Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε μια απάντηση στη συνέντευξη του βουλευτή κ. Καρανίκα, ώστε να γίνουν σαφείς οι πραγματικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στην αγαπημένη μας Ευρυτανία.

Ο κ. Καρανίκας, με βάση τη συνέντευξη πιστεύει πως:

- Η ψήφιση του μνημονίου ήταν επί της ουσίας μονόδρομος, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση.

- Το μνημόνιο 1 είναι αμφίβολο αν απέτυχε αυτό καθ'αυτό ή αν ήταν πλημμελής η εφαρμογή του

- Οι ελληνικές κυβερνήσει πρέπει να βρουν λύσεις στην κατεύθυνση αποπληρωμής των δανειστών της

- Χρειάζεται ένα πακέτο ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι δουλειά του Μνημονίου και κάποιος Βέλγος πρέσβης θα προτείνει στο Eurogroup ότι πρέπει να προωθηθεί...

- Πρέπει να γίνουν εκλογές και μάλιστα σχετικά σύντομα

Επίσης ο κ. Καρανίκας απευθύνθηκε στους κ. Στουρνάρα και Κορλίρα, ώστε να έχει μια γνώμη από ειδικούς.
Τέλος, γίνεται αναφορά σε έργα που δρομολογούνται στην Ευρυτανία, αλλά δεν αναφέρεται άμεσα η εκτιμώμενη επίδραση του μνημονίου 2 στην περιοχή.

Όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά και χωρίς φλυαρίες, θα πρέπει να απαντήσουμε στον κ. Καρανίκα και όσους πιστεύουν ότι έπραξε το σωστό τα ακόλουθα:

1) Οι ειδικοί τους οποίους ο βουλευτής συμβουλεύτηκε έχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις και θέσεις και θεωρούν αδιανόητη τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές. Βέβαια, το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής βιβλιογραφία, πλειάδα οικονομολόγων (μερικοί από τους οποίους αναφέρθηκαν παραπάνω), Έλληνες και ξένοι διανοούμενοι και πολιτικοί (συγγνώμη, αλλά στη δημοκρατία υπάρχει πολυφωνία) υποστηρίζουν ότι μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να σταματήσει να πληρώνει τους δανειστές της, ώστε να μην καταρρεύσει και να μην κινδυνεύσει ο λαός. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα τρομοκρατικά διλήμματα που ετέθησαν από τον πρωθυπουργό στον ελληνικό λαό και τη Βουλή. Μάλιστα, όσοι υποστηρίζουν τη μονομερή στάση πληρωμών δεν είναι όλοι δραχμολάγνοι και εαμοβούλγαροι, αλλά πολλοί από αυτούς είναι ευρωπαϊστές και φιλελεύθεροι.

2) Οι ίδιοι οι δανειστές μας, κάθε τόσο, προβαίνουν σε αμφισωητήσεις της αποτελεσματικότητας των μέτρων που λαμβάνονται. Αυτό σημαίνει παταγώδη αποτυχία του μνημονίου 1, ασχέτως της ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων. Το πιο χαρακτηριστικό και αναμφισβήτητο είναι το εξής: ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΑΡΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ; Στοιχειώδης οικονομική θεωρία, που ανάγεται σε απλές προσθαφαιρέσεις. Η Ελλάδα ΠΟΤΕ, με την υφιστάμενη πολιτική δε θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Καρανίκας, βέβαια, δεν οφείλει να απολογηθεί για την παράνοια της ΕΕ και του ΔΝΤ, οφείλει όμως να κάνει τις ανωτέρω στοιχειώδεις ερωτήσεις στον κ. Στουρνάρα που υποτίθεται είναι ειδικός.

3) Κανένα πακέτο ανάπτυξης δεν προβλέπεται για την Ελλάδα. Ο Βέλγος πρέσβης, πρφανώς, δεν μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτήν. Αν είναι δυνατόν να ακούμε τέτοια πράγματα...Επιπλέον, η όλη κατάσταση συνεχίζει να μην έχει πολιτική νομιμοποίηση, αφοί οι εκλογές που θέλει ο κ. Καρανίκας να γίνουν έχουν αναβληθεί επ' αόριστον στη βάση ενός υπερ-εθνικού ολοκληρωτισμού.

4) Και πάμε και σε κάτι ειδικού ενδιαφέροντος για την Ευρυτανία:
ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΝΙΟ 2;
- Βασικός μοχλός ανάπτυξης του νομού είναι ο τουρισμός και δευτερευόντως (η ύφεση έχει κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις) οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - ΑΠΕ. Αφού με τις προβλέψεις το μνημονίου θα έχουμε τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο ύφεση, ο τουρισμός (που στην Ευρυτανία δεν αποτελείται από αλλοδαπούς επισκέπτες) θα έχει προφανώς πτώση. Ήδη η πτώση στην τουριστική κίνηση έχει επηρεάσει αρνητικά το νομό. Όσο για τις ΑΠΕ η ανάπτυξή τους τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, αφού λόγω της ύφεσης αναμένεται μεγάλη μείωση στα feed in tarifs (τιμές αγοράς της ενέργειας), άρα ανάλογη μείωση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Ήδη στην Ισπανία (που βρίσκεται σε κρίση) η ανάπτυξη των ΑΠΕ πάγωσε με κυβερνητική απόφαση.
- Με φιλότιμες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουμε στην Ευρυτανία μεγάλη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Πώς θα μετουσιωθούν τα έργα υποδομής σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε έναν ορεινό απομονωμένο νομό, όταν στη χώρα θα εντείνεται η ύφεση; Η απάντηση είναι ήδη γνωστή από παραδείγματα του παρελθόντος: Πανάκριβα έργα και υποδομές σε αχρηστία σε ρόλο φαντασμάτων
- Τα έργα του ΕΣΠΑ μπορούν να αναπληρώσουν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους; Ήδη καταφθάνουν νέα για κλείσιμο σχολικών μονάδων, το νοσοκομείο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διατηρηθεί και άλλα ευχάριστα. Όμως, ένας νομός με τα χαρακτηριστικά της Ευρυτανίας, χωρίς κοινωνικές δομές κινδυνεύει. Οι νέες θέσεις εργασίες από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν εφήμερο φάρμακο (καλύτερα παραισθησιογόνο), αφού έχουν ημερομηνία λήξης και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα ρήγματα στην κοινωνική συνοχή.
- Αφού στα μεγάλα αστικά κέντρα οι ευκαιρίες απασχόλησης νέων επιστημόνων είναι ελάχιστες (και το μνημόνιο 2 με υφεσιακά μέτρα θα τις περιορίσει κι άλλο), στην Ευρυτανία οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν καμιά ελπίδα. Πάλι πίσω, λοιπόν, στη δεκαετία του 50 και του 60, αφαίμαξη του τόπου από νέους και ειδικότερα νέους υψηλής εξειδίκευσης. Άρα, υποβάθμιση του έμψυχου δυναμικού του νομού και να δούμε πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη...

Δε θα επεκταθούμε περισσότερο. Μπορούν να γίνουν πολλές και περισσότερο τεκμηριωμένες αναλύσεις. Αλλά, το κεντρικό νόημα είναι ένα:

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΥΗ ΥΦΕΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ, ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Ευχαριστούμε λοιπόν τον κ. Καρανίκα και τους υπόλοιπους 198 βουλευτές που έσωσαν τον τόπο μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου