Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ενέργεια και η ενεργειακή πολιτική δεν είναι εξωτικά ζητήματα, αλλά παράγοντες άμεσα συνυφασμένοι με την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής μας. Όμως, κυρίαρχο ρόλο σε σχέση με την ενημέρωση του πολίτη για τα ζητήματα της ενέργειας διεκδικεί συγκεκριμένος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος στηρίζει μια συγκεκριμένη γραμμή, που συνίσταται στα ακόλουθα:

1) Το μονοπώλιο της ΔΕΗ πρέπει να σπάσει, για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, να απελευθερωθεί η αγορά, για να γίνουμε Ευρώπη βρε αδερφέ... (μέσω των περίφημων μεταρρυθμίσεων)
2) Οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και οι άλλες ανανεώσιμες τεχνολογίες (ΑΠΕ) θα σώσουν τον κόσμο και το απαίσιο κράτος (και η ΔΕΗ - πάντα) με τη γραφειοκρατία του εμποδίζει την ανάπτυυξή τους - τη στιγμή που πολλοί τίμιοι επενδυτές θέλουν να ρίξουν τα λεφτά τους στις ΑΠΕ

Επειδή, όμως, ο κόσμος και η πραγματικότητα διαφέρουν από την προπαγάνδα που πλασάρουν ορισμένα μέσα, είναι καλό να δώσουμε μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις και πληροφορίες για τα ενεργειακά ζητήματα.

Αφορμή για όσα γράφονται αποτελεί ένας τρομακτικός αριθμός: 164. Αυτός ήταν ο αριθμός των θυμάτων της κακοκαιρίας στην Ανατολική Ευρώπη (μέχρι το μεσημέρι της 3/2/2012).

Απ' ό,τι μαθαίνουμε οι νεκροί δεν ήταν στο σύνολό τους άστεγοι. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον ένα θύμα - μη άστεγο στην Ελλάδα από το κρύο. Τα τραγικά αυτά γεγονότα συνδέονται με την οικονομική αδυναμία πολλών ανθρώπων να προμηθευτούν τα απαραίτητα καύσιμα για να καλύψουν τη στοιχειώδη ανάγκη θέρμανσης του χώρου κατοικίας τους.

Τέτοιου είδους τραγικά φαινόμενα αποτελούν απότοκο του φαινομένου της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Έτσι ορίστηκε πριν κάμποσα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, η αδυναμία ενός νοικοκυριού να προμηθευτεί επαρκή καύσιμα για θέρμανση, σε τιμές που μπορεί να αντέξει ο ετήσιος προϋπολογισμός του.

Πριν λίγα χρόνια φάνταζε υπερβολική η εκτίμηση του ΟΗΕ ότι εάν δεν υπάρξουν κινήσεις στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, τα θύματά της θα είναι μέχρι το 2030 περισσότερα από τα θύματα του AIDS και της μαλάρια. Κι όμως, γεγονότα, όπως αυτά του φετεινού χειμώνα, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τέτοιου είδους απαισιόδοξες προβλέψεις.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η συρρίκνωση των εισοδημάτων που ακολουθούν τη σοβούσα οικονομική κρίση επιτείνουν το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Άλλωστε, πολλοί από εμάς - ευτυχώς - δεν αντιμετώπισαν το φάσμα της επικίνδυνης κατάψυξης, αλλά οπωσδήποτε βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, όταν είδαν πόσα χρήματα χρειάζονται για αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Προς πληροφόρηση των ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στην αρχή, των καθοδηγητών και των ακολούθων τους, συστήνουμε μια γρήγορη ματιά στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, η οποία επιβεβαιώνει ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη δεν έχει οδηγήσει σε μείωση της τιμής των ενεργειακών προϊόντων. Αντίθετα, η ίδια η Ε.Ε. έχει συστήσει ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που όπως η ίδια παραδέχεται έχει ενταθεί στην Ευρώπη, εν μέσω όλο και μεγαλύτερης απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Τι άλλο μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της ενεργειακής φτώχειας; Η συνέχιση του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αναπτύσσονται οι ΑΠΕ στην Ελλάδα και διεθνώς. Μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές πιέζουν, ώστε να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και να μπορούν να φτιάξουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής. Έπειτα, η πίστη στην ελεύθερη αγορά σταματάει και ζητείται από τα κράτη να ενισχύσουν (και με επιδοτήσεις στο κόστος εγκατάστασης και με ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς της παραγόμενης ενέργειας) αφειδώς τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Έτσι, κάποιοι πραγματοποιούν επενδύσεις μηδενικού επενδυτικού ρίσκου με εγγυημένα κέρδη και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το τελευταίο συμβαίνει, επειδή η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο σύστημα με τιμές διπλάσιες και τριπλάσιες από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Απαντήσεις στα παραπάνω; Απλές αλλά και δύσκολες στην εφαρμογή τους σε ένα περιβάλλον χυδαίας κυριαρχίας της αγοράς:

- Προτεραιότητα έχει η διασφάλιση των κοινωνικών κατακτήσεων (ενεργειακή επάρκεια) και όχι τα αμφίβολα ιδεολογήματα, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
- Ανάπτυξη των ΑΠΕ και προστασία του περιβάλλοντος όχι σε βάρος της ζωής των ανθρώπων και όχι προς όφελος της τσέπης ορισμένων επιτήδειων
- Ανάπτυξη των ΑΠΕ με κρατικές επενδύσεις, χωρίς απαιτήσεις ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας

Η "ορθολογική" πολιτική της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας το μόνο που εγγυάται είναι η ένταση φαινομένων, όπως οι απώλειες ανθρώπινων ζωών που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Ας μην αφήσουμε άλλη μια μορφή φτώχειας, την ενεργειακή να ριζώσει βαθιά στην κοινωνική πραγματικότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου