Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΣΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΨΕΜΑ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ (Ή αλλιώς νυχτερινή παραληρηματική αντίδραση στα κυρίαρχα πρότυπα)

Έχουμε κράξει πολλές φορές τους δημοσιογράφους, που ξεχνούν κάθε ίχνος δεοντολογίας και λησμονούν ότι επιτελούν σημαντικό για τη δημοκρατία έργο, εδώ στο ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟ.

Αλλά κάθε φορά που κράζουμε τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ είναι σαν την πρώτη και έτσι αναζωογονούμαστε και με συνέπεια θα συνεχίσουμε την κριτική ενάντια στη γελοιότητα, η οποία στη συνέχεια μεταπίπτει σε συντονισμένη παραπολιτική δράση.

Θα ξεκινήσω από το εξής:

Όντως το φετεινό χειμώνα έχουν παρατηρηθεί υψηλές θερμοκρασίες και λίγες χιονοπτώσεις έως τώρα. Κάθε τόσο υπήρχαν ρεπορτάζ για το θέμα αυτό. Πολλά από αυτά, όπως και άρθρα σε εφημερίδες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα και έθεταν βάσεις προβληματισμού. Άλλα ρεπορτάζ απλώς ήταν μνημεία προχειρότητας και συνωμοσιολογίας.

Καθώς λοιπόν πολλοί δημοσιογράφοι είχαν ανησυχήσει πολύ για το θερμό χειμώνα αγωνιούσαν για το πότε επιτέλους θα αρχίσει το κρύο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17/1/2010) ένα μικρό κύμα κακοκαιρίας έκανε την εμφάνισή του. Λυσσαλέοι και κακοπληρωμένοι από τα μεγάλα αφεντικά ρεπόρτερς ξαμολήθηκαν σε όλην την επικράτεια και άρχισαν τα κακαρίσματα.

Το γελοιότερο σκηνικό τυχαίνει να το έχω ζήσει άμεσα. Ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό κανάλι, όπου το Σάββατο παρουσιάζεται ακραία χιονόπτωση σε ποιο μέρος λέτε? Στο ΜΕΤΣΟΒΟ! Στο στούντιο και στο πεδίο οιμωγές αρχαίας τραγωδίας δονούν την ατμόσφαιρα καθώς υπάρχει έντονος φόβος ότι τα χιόνια τείνουν να καλύψουν παντελώς το Μέτσοβο και να το μετατρέψουν σε παγωμένη έρημο. Συγγνώμη για την υπερβολή, αλλά σαφής στόχος του ρεπορτάζ ήταν να τραβήξει την προσοχή του κόσμου που είχε καιρό να αισθανθεί χειμώνα και να ξεκινήσει κουβεντούλα το στυλ "πω, πω είδες τι γίνεται?" κ.ο.κ.

Ποια είναι η αλήθεια όμως? Επειδή τυγχάνει να βρίσκομαι στο Μέτσοβο, σας μεταδίδω εν τιμή ότι: (έχουμε και φωτογραφικά ντοκουμέντα και τη μαρτυρία των φοιτητών του μεταπτυχιακού, αλλά και συμμάχους στην άποψή μας όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μετσόβου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε)
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΧΙΟΝΙΖΕ ΧΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΕΒΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΨΩΝΙΣΑΜΕ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΙΣ 14.00 ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΑΝΙΑ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Και ναι έγινε και αυτό: Με πήραν τηλέφωνο οι γονείς μου, τα ξαδέρφια μου και άλλοι και με ρώτησαν αν όλα πάνε καλά με την κακοκαιρία γιατί τρόμαξαν με αυτά που είδαν στην τηλεόραση!!!

Η μικρή και ίσως ασήμαντη προσωπική εμπειρία που περιγράφηκε έχει σαφέστατες προεκτάσεις. Καταδεικνύει άμεσα τον προσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ στη θέαση της πραγματικότητας μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη. Και καλά τα χιόνια! Πόσες φορές δε γίνονται όμως τα ίδια σε άλλα σοβαρότερα ζητήματα?

Πραγματικά περνάμε μία αρκετά δύσκολη φάση. Τα οικονομικά της χώρας πάνε κατά διαόλου (άλλο βέβαια θέμα ανάλυσης η πραγματική διάσταση της κρίσης και το τι συμβαίνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα επανέλθουμε σε αυτό), υπάρχει μία διεθνής πίεση, πολύς κόσμος έχει χάσει τη δουλειά του, πολλά όνειρα έσβησαν πριν καν αρχίσουν. Και σε αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία μία ορδή κοράκων των ΜΜΕ έχουν ξαμοληθεί σε ένα ανελέητο αγών παραποίησης της αλήθειας. Δεν παρουσιάζονται ειδήσεις, αλλά πλασάρονται συγκεκριμένες απόψεις, οι οποίες πολύ συχνά δείχνουν να είναι καλά συντονισμένες προς τον κοινό στόχο της διαμόρφωσης ηττοπάθειας και δεκτικότητας του πολίτη απέναντι στο πικρό cocktail που του ετοιμάζουν εν ονόματι της κρίσης.

Και αυτή η παραπληροφόρηση και η κατευθυνόμενη στρατηγική ενημέρωσης επεκτείνεται σταδιακά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Για παράδειγμα η επίθεση του lifestyle και συγκεκριμένων κοινωνικοπολιτισμικών επιλογών (ξέρετε πολύ καλά τον εμπνευστή των επιλογών αυτών που στα '90s άρχισε τη δράση του και τότε κάποιοι πάτησαν την μπανανόφλουδα και νόμιζαν ότι ο τύπος είναι μία όαση διαφοροποίησης ανάμεσα στους διεφθαρμένους μουστακαλήδες της ΠΑΣΚΕ) βρίσκεται σε μία πρωτόγνωρη έξαρση, αν και κρύβεται πίσω από την ψευδαίσθηση ότι η πλημμύρα πληροφοριών που μας περιβάλλει μας αφήνει περιθώριο πολλών επιλογών.
Εγώ δε βλέπω τελικά κάτι τέτοιο. Παρά την πληθώρα των επιλογών όλοι ντυνόμαστε ίδια (βολεύοντας έτσι τις πολυεθνικές που μέ ένα σχέδιο και ένα υλικό ντύνουν το μισό πλανήτη), ωθούμαστε να διασκεδάσουμε με τον ίδιο τρόπο, μας σπρώχνουν σε συγκεκριμένο μοτίβο θεώρησης των σχέσεων και προβάλλονται συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς.

Και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι και πάλι καθοριστικός. Θα προσπαθήσω να συμπυκνώσω λίγο το μοντέλο που αν υιοθετήσεις σίγουρα είσαι in και σύμφωνος με τα πρότυπα των μεγαλοδημοσιογράφων και των lifestyle εκπομπών:

Φίλε, για να είσαι μεταμοντέρνος και trendy πρέπει, κατ' αρχήν, όση σημασία δίνεις στη formula1 και τα ζώδια να δίνεις και σε επιστημονικά ζητήματα ή πολιτικά θέματα (κάτι σαν καζαμίας που στη σελίδα 2 έχει συνταγή για κουραμπιέδες και στη σελίδα 3 τα αίτια της μεταρρύθμισης στη δυτική εκκλησία). Τώρα πρέπει να προσέχεις την εμφάνισή σου. Εντάξει τα ρούχα σου να σε εκφράζουν, αλλά να είναι τουλάχιστον επώνυμα και ψιλοίδια με τους πετυχημένους γείτονες και συναδέλφους σου. Πώς θα βγεις το βράδυ σε κάποιο θορυβώδες μπαράκι, όπου όλοι θα στέκονται όρθιοι και θα απολαμβάνουν ματαιόδοξα το ποτάκι τους? Καλά αν βαρεθείς το μπαράκι, πήγαινε σε κανένα live. Αλλά όχι σε αυτούς τους ξεβράκωτους που ακούς στο youtube. Πήγαινε μία Πέγκυ τώρα που το γύρισε στην ποιότητα και συνεργάζεται με το Μητροπάνο. Α, και το καλό ντυσιματάκι χρειάζεται για να βρεις κανένα καλό γκομενάκι. Άσε τώρα τα συναισθήματα κατά μέρος, το θέμα είναι ποιαν κυκλοφορείς μπας και με την αύρα της κλείσεις καμιά δουλειά με κανένα ληγούρι αφεντικό. Τώρα αν ψήνεσαι τόσο για συναισθήματα εντάξει, καν' το, αλλά να το κοιτάξεις μήπως είσαι και λιγο gay, το οποίο κατά τα άλλα δεν είναι κακό. Η διαφορετικότητα είναι σεβαστή και να σου πώ: Εντάξει τα πρότυπα είναι λίγο τυρρανία. Βέβαια μην το παρακάνουμε, είναι και κάποιοι λίγο διαφορετικοί που δε θέλουν να κάνουν αυτά που κάνει όλος ο κόσμος και λένε κάτι παπαριές πολιτικοκαλλιτεχνικές. Εντάξει αυτό δεν είναι διαφορετικότητα είναι έλλειψη ρεαλισμού φίλε.

Έχετε αντίρρηση ρε παιδιά ότι το παραπάνω - ίσως και λίγο υπερβολικό - προτυπάκι δε μας βομβαρδίζει τα μυαλά συνέχεια από τις τηλεοράσεις. Αυτοί που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ψευδολαγνεία τους για τα χιόνια και την κακοκαιρία, με την ίδια άνεση θέλουν να κατευθύνουν από την πολιτική μας συγκρότηση μέχρι τη συναισθηματική μας φόρτιση.

Ε, λοιπόν ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΧΙ.

Δεν πάει άλλο. Ας προσπαθήσουμε να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που μας αγαπάνε, ας αξιοποιήσουμε την πληθώρα της πληροφορίας έτσι ώστε να μη μας κοροϊδεύει το κάθε γελοίο κορμί, με απώτερο στόχο:

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΧΙ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΠΤΙΚΗ



1 σχόλιο: